Nasi Producenci
Poznaj wyjątkowych ludzi, którzy dostarczają brokuły Bimi® na Twój talerz w Polsce i poznaj ich zdanie na temat tego, dlaczego to wszechstronne warzywo jest tak nieprawdopodobnie pyszne.
Grupa Producentów Agros
Grupa Producentów Agros Sp. z o.o. założona w 2008 roku przez kilku rolników obecnie zrzesza kilkanaście wyspecjalizowanych gospodarstw rolnych i zajmuje się produkcją oraz dystrybucją świeżych warzyw na rynek krajowy oraz zagraniczny.
Siedziba Grupy Agros w powiecie Inowrocławskim, w sercu Kujaw zapewnia doskonałe warunki do uprawy szerokiego wachlarza warzyw takich jak m.in.: odmiany sałat, kapusty, seler naciowy, cebula oraz brokuły.
Wprowadzone w Grupie Agros nowoczesne rozwiązania pozwalają na zachowanie długotrwałej świeżości i najwyższej jakości produkowanych warzyw, potwierdzonej licznymi certyfikacjami dotyczących bezpieczeństwa żywności .
W wielopokoleniowym gospodarstwie Dobrzyńskich – u jednego z współzałożycieli GP Agros - od 2018 roku uprawia się tradycyjne brokuły na dużą skalę, a w 2021 r. posadzono tutaj pierwsze w Polsce brokuły Bimi®!
Od sezonu 2024 r. brokuły Bimi® znajdą się także na kujawskich uprawach kolejnego członka Grupy Agros. Gospodarstwo G’s Polska zostało założone w 2014 roku i cały czas rozwija się w uprawie warzyw zachowując najwyższe standardy z poszanowaniem miejscowej bioróżnorodności.
Bimi® z upraw GP Agros są już dostępne na sklepowych półkach największych sieci handlowych w całej Polsce.
Jak brokuły Bimi® smakują najlepiej? W każdej formie są po prostu pyszne, a najzdrowsze na surowo!
Sacoje
Eva Lerma kieruje zespołem 15 pracowników w Sacoje, spółdzielni rolniczej w Dolinie Guadalentin w Murcji w Hiszpanii. Razem z Diego, jednym z rolników Bimi®, który jest już rolnikiem w trzecim pokoleniu, Eva i jej zespół zbierają brokuły Bimi® każdego roku na około 40 hektarach.
Sacoje uprawia brokuły Bimi® od 2016 roku i od tego czasu popyt ogromnie wzrósł. Sacoje zaopatruje supermarkety w całej Europie w brokuły Bimi®. Ze względu na umiarkowany klimat gospodarstwo może oferować brokuły Bimi® przez cały rok.
Brokuły Bimi® zbierane są ręcznie i natychmiast schładzane na lodzie, aby dotarły do klienta w najlepszej możliwej świeżości. Zespół Sacoje dba o to swoją szczególną troską i uwagą. Oprócz brokułów Bimi® Eva i jej zespół uprawiają i eksportują także jarmuż, kapustę spiczastą, młody kalafior i brokuły. Eva lubi brokuły Bimi® gotowane na parze z jajecznicą i peklowaną szynką hiszpańską na boku.
Grupo Lucas
Pozwólcie nam: Juan Martinez Tomé, menadżer techniczny Grupo Lucas, rolnik z pasją i wykładowca w Szkole Inżynierii Rolniczej w Orihuela w Alicante. Juan Martinez kieruje zespołem składającym się z około 35 pracowników. Wszyscy zostali specjalnie przeszkoleni do zbioru brokułów Bimi® w zależności od pory roku w różnych gospodarstwach w regionach Murcja i Kastylia-La Mancha w południowej Hiszpanii.
Juan Martinez jest prawdziwym ekspertem Bimi®: „Brokuły Bimi® wymagają dużej uwagi od sadzenia do zbioru – wszystko odbywa się ręcznie. Zbiór odbywa się mniej więcej co trzy dni. Uważnie monitorujemy rośliny, ponieważ zaledwie jeden dzień może zadecydować o dobrych i złych plonach podczas żniw”.
Grupo Lucas rozpoczęła uprawę brokułów Bimi® cztery lata temu wraz z innymi owocami i warzywami, takimi jak sałata, szpinak, endywia, boćwina, jarmuż i wiele różnych ziół. Juan Martinez woli delektować się swoim Bimi® na surowo i świeżo zebranym na polu, ponieważ wtedy delikatny, lekko słodki smak Bimi® jest najbardziej intensywny. Kiedy przygotowuje Bimi® w domu dla swojej rodziny, grilluje je bardzo lekko, aby zachować delikatne smaki.