Brokuły Bimi® z makaronem i łososiem w kremowym sosie

Brokuły Bimi® z makaronem i łososiem w kremowym sosie

Szybie i łatwe danie, które pokocha cała rodzina - z chrupiącą czosnkową posypką!

Specifications

Przygot.

5 minuty

Gotuj

15 minuty

Porcje

2

Metoda

  1. Aby przygotować czosnkowe sucharki, odetnij skórki z chleba i odłóż je na bok - nie będą potrzebne. Pokrój chleb na kawałki i rozdrabniaj przez kilka sekund w robocie kuchennym, aż uzyskasz grubą bułkę tartą, z kilkoma mniejszymi i kilkoma większymi kawałkami.

  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Wsyp sucharki i, jeśli używasz, chili. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą chrupiąca i złociste, często mieszając, a jeśli papryka jest zbyt sucha, dodaj trochę oleju. Dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Smaż przez kolejną minutę, a następnie przełóż do miski i odstaw.

  3. Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę. Dodaj tagliatelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 12 minut. 3 minuty przed końcem smażenia wrzuć brokuły Bimi®. Dobrze odcedź i przełóż z powrotem do garnka.

  4. Wymieszaj wędzonego łososia, śmietanę i szczypiorek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, podgrzewając na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Sucharki z czosnkiem podawaj osobno, aby można było je dodać wedle uznania.