
Brokuły Bimi® z makaronem i łososiem w kremowym sosie
Szybie i łatwe danie, które pokocha cała rodzina - z chrupiącą czosnkową posypką!
Specifications
Przygot.
5 minuty
Gotuj
15 minuty
Porcje
2
Metoda
-
Aby przygotować czosnkowe sucharki, odetnij skórki z chleba i odłóż je na bok - nie będą potrzebne. Pokrój chleb na kawałki i rozdrabniaj przez kilka sekund w robocie kuchennym, aż uzyskasz grubą bułkę tartą, z kilkoma mniejszymi i kilkoma większymi kawałkami.
-
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Wsyp sucharki i, jeśli używasz, chili. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą chrupiąca i złociste, często mieszając, a jeśli papryka jest zbyt sucha, dodaj trochę oleju. Dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Smaż przez kolejną minutę, a następnie przełóż do miski i odstaw.
-
Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę. Dodaj tagliatelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 12 minut. 3 minuty przed końcem smażenia wrzuć brokuły Bimi®. Dobrze odcedź i przełóż z powrotem do garnka.
-
Wymieszaj wędzonego łososia, śmietanę i szczypiorek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, podgrzewając na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Sucharki z czosnkiem podawaj osobno, aby można było je dodać wedle uznania.