BIMI® z faszerowaną kaczką
Specifications
Przygot.
20 minuty
Gotuj
2 godziny
Porcje
2
Metoda
-
Wątróbkę dość drobno zmiksuj, mogą pozostać małe kawałeczki. Wymieszaj z posiekaną natką, bułką tartą, solą i pieprzem.
-
W obu piersiach kaczki wykonaj w mięsie nacięcie "kieszonkę”, włóż do niej zmielona wątróbkę. Brzeg możesz uszczelnić np. spinając krótką wykałaczką.
-
Kaczkę obsmaż na złoto, z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, po czym wstaw pod przykryciem po piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 2h, aż będzie zupełnie miękka.
-
Brokuły BIMI® krótko ugotuj w osolonej wodzie.
-
Kaczkę pokrojoną w plastry podawaj w towarzystwie brokułów BIMI®, całość dania możesz skropić sosem powstałym w trakcie pieczenia.