
Chow Mein z Kurczakiem i Bimi® Brokulami
Danie chińskie, wypełnione kurczakiem i chrupiącym Bimi®. Spróbuj dziś wieczorem.
Specifications
Przygot.
10 minuty
Gotuj
10 minuty
Porcje
1
Metoda
-
Najpierw przygotuj sos, czyli bardzo dobrze wymieszaj ze sobą w małej miseczce
słodki sos chili, ciemny sos sojowy, sok z cytryny oraz starty imbir i starty czosnek. -
Paprykę pokrój w paski, a brokuły Bimi na mniejsze kawałki (dwa, maksymalnie trzy
kawałki). -
Pierś z kurczaka najpierw przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój mięso na cienkie
paski. Tak pokrojone mięso przełóż do miski i polej je dwoma łyżkami
przygotowanego wcześniej sosu. Przemieszaj tak, aby sos dobrze oblepił mięso.
Odstaw mięso na bok. -
W międzyczasie ugotuj wybrany przez Ciebie makaron, odcedź i odstaw na bok.
Makaron musi być już ugotowany kiedy zaczniesz smażyć kurczaka. -
Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka kilka minut aż będzie całkowicie usmażony.
Kiedy się usmaży zdejmij go z patelni i odłóż na bok. -
W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojoną papryką i brokuły Bimi.
Smaż paprykę i brokuły przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą
chrupiące. -
Kiedy warzywa będą gotowe, wrzuć z powrotem kurczaka na patelnię oraz ugotowany
makaron Chow Mein. Polej wszystko sosem i dobrze przemieszaj, aby sos oblepił
wszystkie składniki. -
Na koniec możesz całe danie posypać ziarnami sezamu. Podawaj od razu. Smacznego.