Makaron Pappardelle z Bimi® Brokulami w Kremowym Sosie

Makaron Pappardelle z Bimi® Brokulami w Kremowym Sosie

Spróbuj dziś wieczorem tego pysznego dania z makaronem.

Specifications

Przygot.

10 minuty

Gotuj

15 minuty

Porcje

2

Metoda

  1. Z łodyg brokułów Bimi® odetnij nieco twardsze końcówki, a ząbki czosnku drobno
    posiekaj.

  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania się
    makaronu zachowaj około pół szklanki wody.

  3. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku
    i przesmaż czosnek około pół minuty, a potem wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz
    połowę wody po gotującym się makaronie (około 1/4 szklanki szklanki).

  4. Na patelnię dodaj brokuły Bimi i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj sos i brokuły
    przez około 4-5 minut (w międzyczasie zamieszaj ze dwa razy), a potem zdejmij
    pokrywkę.

  5. Po zdjęciu pokrywki dodaj resztę wody po gotującym się makaronie (1/4 szklanki)
    oraz dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dowolną ostrą przyprawę do smaku oraz
    pieprz i sól. Gotuj sos jeszcze kilka minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

  6. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron oraz starty ser i wszystko przemieszaj.

  7. Podawaj od razu. Smacznego.