Makaron Pappardelle z Bimi® Brokulami w Kremowym Sosie
Spróbuj dziś wieczorem tego pysznego dania z makaronem.
Specifications
Przygot.
10 minuty
Gotuj
15 minuty
Porcje
2
Metoda
-
Z łodyg brokułów Bimi® odetnij nieco twardsze końcówki, a ząbki czosnku drobno
posiekaj. -
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania się
makaronu zachowaj około pół szklanki wody. -
Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku
i przesmaż czosnek około pół minuty, a potem wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz
połowę wody po gotującym się makaronie (około 1/4 szklanki szklanki). -
Na patelnię dodaj brokuły Bimi i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj sos i brokuły
przez około 4-5 minut (w międzyczasie zamieszaj ze dwa razy), a potem zdejmij
pokrywkę. -
Po zdjęciu pokrywki dodaj resztę wody po gotującym się makaronie (1/4 szklanki)
oraz dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dowolną ostrą przyprawę do smaku oraz
pieprz i sól. Gotuj sos jeszcze kilka minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje. -
Po tym czasie dodaj ugotowany makaron oraz starty ser i wszystko przemieszaj.
-
Podawaj od razu. Smacznego.