
Risotto z pomidorami i chorizo z brokułami Bimi® z czosnkiem
Wypróbuj ten wyjątkowy przepis na risotto z pomidorami, chorizo i brokułami Bimi®.
Specifications
Przygot.
5 minuty
Gotuj
15 minuty
Porcje
2
Metoda
-
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu i smaż cebulę na małym ogniu, aż zmięknie, około 10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty, zanim dodasz ryż do risotto. Mieszaj przez 3-4 minuty, aż ryż stanie się przezroczysty.
-
Dodaj wino i pozwól mu się bulgotać, aż się wchłonie. Odcedź pomidorki koktajlowe, zachowując płyn pomidorowy. Dodaj płyn do ryżu i wymieszaj.
-
Zmniejsz ogień i zacznij dodawać bulion, po jednej chochelce. Odczekaj, aż prawie się wchłonie, zanim dodasz kolejną chochelkę, ciągle mieszając. Powinno to zająć około 20-25 minut.
-
W międzyczasie ugotuj brokuły Bimi® na parze, aż będą prawie miękkie. Następnie usmaż chorizo na małej patelni na dużym ogniu, aż będzie chrupiące. Gdy risotto będzie gotowe, dodaj chorizo, parmezan, bazylię i odłożone pomidorki koktajlowe z puszki i delikatnie wymieszaj, nie rozdrabniając pomidorów.
-
Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i podsmaż plasterki czosnku. Dodaj Bimi® i smaż, aż się podgrzeje i będzie aromatyczne. Rozłóż risotto do misek i nałóż na wierzch brokuły Bimi®.